Historie
Nykøbing F Roklub startede som en ro-forening i 1884 og blev grundlagt af 7 mænd, kvinder roede ikke endnu.
Det var på et tidspunkt hvor foreningslivet var i fremdrift og båret af de store folkelige bevægelser i slutningen af 1800 tallet. Rosporten var i mange år ikke folkelig. Den var eksklusiv. Det var som for sejlsport, golf, jagt og ridning forbeholdt borgerskabet. Bådene var dyre og lokalerne svære at etablere.
Den første roklub i Nykøbing F og en af de første i provinsen blev etableret ved indskud fra de få mænd, som ønskede at ro. I de første år klubbens bolig et skur på grunden, hvor der før lå et lille skibsbyggeri og hvor slotsbryggebyggeriet har placeret en boligblok øst for Guldborgsund pavillonen.
I 1898 får klubben sit eget hus, bygget for egne midler og “folkeaktier”. Klubhuset blev opført, hvor GP pavillonen senere er opført. I 1887 får kvinder adgang til roklubben og Nykøbing har derfor aldrig haft en adskilt dameroklub. I 1932 byggedes en ny pavillon med støtte fra kommunen og pavillonen overtages af kommunen i 1938 og har siden været hus for roklub, dykkerklub, fiskeriforening og delvist sejlklub.
Den gamle træpavillon, der også var et af byens forlystelsessteder med danserestaurant på 1. Sal, brændte i 1980 og en ny bygning, som vi kender den i dag blev opført. Endnu en brand raserede GP pavillonen i slutningen af 80’erne og beskadigede mange både.
Medlemmerne
Fra at være 7 er vi i dag ca. 150 aktive. Antallet har svinget meget og toppede i efterkrigsårene med 250 aktive, og det var på et tidpunkt, hvor der ikke var kajakroning.
Klubben har altid haft både børn, unge og voksne, motionsroning og kaproning. På trappereposen i klubhuset hænger et billede af 4 stoute mænd, der i 1912 vandt guld ved OL i Stokholm. Det resultat er aldrig siden slået af vores egne.
Fra at være en sport for borgerskabet er roklubben i dag for alle, og det er koster ikke mere at ro end at spille fodbold. Igennem 130 år har Nykøbing F roklub haft mange af byens borgere som medlemmer og ikke mindst har mange børn været forbi og dyrket rosport som kaproning eller motion. De sidste 25 år har udviklingen i samfundet betydet en tilbagegang for de traditionelle sportsgrene, som vi også har mærket.
Robåde og kajakker
I 1975 blev roklubben og kajakklubben i Nykøbing slået sammen. Det har været en styrke og gevinst for den samlede roklub at have begge former for roning under samme tag. I dag er de to typer roning lige store i NFR.
O-løb, gymnastik og svømning
I tidens løb har andre sportsgrene haft tilholdssted i NFR. Engang var der en skøjteløberforening, som blev optaget, men efterhånden som isen ikke kommer om vinteren døde den aktivitet.
Svømning er en fast vinteraktivitet og har været en naturlig del af roklubbens sportstilbud, både som nødvendig færdighed som roer og som regulær formtræning når bådene ikke er på vandet.
Orienteringløb kom til lige før 2. Verdenskrig og var i 50’erne en meget stor aktivitet med mange deltagere. Nu er NFR den ene af 3 roklubber, der stadig har en lille O-løbsafdeling tilbage.
Gymnastik var også en stor aktivitet om vinteren for få år siden. Nu er der ikke længere deltagere nok. Til gengæld har vi et motionsrum med ro-ergometre, kajakergometre og motionsredskaber. Denne aktivitet har overtaget fra gymnastikken.
Fremtid?
I tilbageblik kunne roklubben eksistere med samme tilbud til medlemmerne gennem mere end 100 år. De sidste 10 år har vendt op og ned på foreningssportens muligheder. Den idrætsaktive dansker vil individuel sport, målbar sport, og sport, der kan dyrkes på tidspunkter, der også passer familie og arbejde.
Så hvor ender vi?
Tiden viser det, men vi visner, hvis vi alene tror, at fremtiden ligger på rosportens højalter og iklædt kaproningens gevandter.
Så med et ændret fokus har NFR mange år foran sig som en klub for mennesker, der vil motionere på vandet ved håndkraft i en robåd eller en kajak.